30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Verschil tussen een diamant en briljant

Diamanten zijn zeer geliefde en waardevolle edelstenen. Ze ontstaan diep in het binnenste van de aarde en komen via vulkaanuitbarstingen naar het aardoppervlak. Al eeuwenlang wordt de diamant in sieraden verwerkt. Vaak worden de termen diamant en briljant door elkaar gebruikt. Het lijkt hetzelfde, maar dat is het niet. Weet u al wat het verschil is tussen een diamant en briljant? We leggen uit waar dit verschil vandaan komt.

Verschil tussen briljant en diamant

De ruwe diamant

De diamant zoals u die in sieraden aantreft worden uiteraard niet zo gedolven. Diamanten worden al meer dan 4000 jaar door de mens gezocht en bewerkt. De eerste diamant werd in India gevonden. Nog steeds zijn veel diamanten afkomstig vanuit India, maar ook uit landen als Australië en Zuid-Afrika. De ruwe diamant lijkt op een afgebroken stuk glas en heeft nog niet die mooie schittering. De ruwe diamant wordt eerst bewerkt, waarbij onzuiverheden verwijderd worden.

Briljant diamant

De briljant slijpvorm

Om de diamant te slijpen wordt gebruik gemaakt van diamantpoeder. Diamanten zijn zo hard, dat ze alleen met zichzelf geslepen kunnen worden. Met diamantpoeder wordt het oppervlak van de diamant geslepen, zodat er een mooie schittering ontstaat. Een ruwe diamant heeft een onregelmatige vorm. Om de prachtige schittering en het bijzonder kleurenspel te realiseren is het nodig om de diamant in een bepaalde vorm te slijpen. Dit is niet alleen vakwerk, ook is het slijpen een kostbare aangelegenheid. Er gaat immers veel van de diamant verloren, soms wel tot de helft.

 

Met betrekking tot de slijpvorm zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er ronde, ovale of hartvormige slijpvormen. Uiteraard is hier nog veel meer keuze in. Voor sieraden wordt er het vaakst gekozen voor de ronde slijpvorm, waarbij de briljant het populairst is. De briljant bestaat uit 56 facetten. Het bovendeel bevat 32 en het benedendeel 24 facetten. Een goed geslepen diamant in briljant geeft een prachtige lichtweerkaatsing recht naar boven toe.

 

De briljant moet perfect geslepen zijn. Hierdoor is het kleurenspel intensiever. De slijpvorm bepaalt mede de waarde van een diamant. Diamanten worden beoordeeld op 4 verschillende punten, ook wel de 4 c’s genoemd. Cut staat voor slijpvorm, maar slijpkwaliteit hoort daar net zo goed bij. Een briljant geslepen diamant kan een hoge waarde hebben wanneer deze met de grootste zorgvuldigheid bewerkt is.

 

Een diamant is nog geen briljant

U weet nu het verschil tussen een diamant en briljant. Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden. Een diamant is dus niet specifiek een briljant, hoewel hier wel vaak voor gekozen wordt. Daartegenover staat dat een briljant wel altijd een diamant is. De briljant slijpvorm komt immers alleen bij diamanten voor. Omdat in sieraden bijna altijd de briljant slijpvorm wordt gebruikt, spreken we automatisch van briljant. In het dagelijks taalgebruik maakt het niet zoveel verschil, de meeste mensen weten direct wat er bedoeld wordt.

 

Sieraden met de briljant geslepen diamant

Diamanten ring kopen? DiamantenDeals heeft de mooiste diamanten ringen en sieraden met diamanten. Deze zijn briljant geslepen en van een uitstekende kwaliteit. Voor een ring met briljant trouwring of verlovingsring neemt u een kijkje in onze prachtige collectie ringen. Uiteraard hebben we ook oorbellen, halskettingen en andere sieraden met de briljant geslepen diamant.

Graag even wachten...