30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Wat is een Diamant Culet?

De diamant culet van een diamant is de kleine punt aan de basis van het paviljoen waar de facetten van het paviljoen samenkomen. In de meeste diamanten worden de paviljoenfacetten gelijkmatig in de juiste hoek geslepen en ontmoeten deze elkaar in een perfecte punt, waardoor er geen kolletfacet ontstaat (soms een puntig diamant culet). Wanneer de paviljoenfacetten niet samenkomen in een punt is de diamant culet een ruwe of geslepen facet. De aanwezigheid van een diamant culet voegt een extra facet toe aan het totale aantal facetten van de diamant, een puntig diamant culet doet dit niet. Een briljant geslepen ronde diamant met een gefacetteerde cullet heeft 58 facetten, terwijl een diamant met een puntig kollet 57 facetten heeft.

 

Beoordeling Diamant Culet

Beoordeling Diamant Culet

De diamant culet wordt ingedeeld van None tot Extremely Large. Wanneer een losse diamant voor certificering wordt verzonden, wordt de diamant van boven bekeken om de culetmaat te bepalen, en vanaf de zijkant om de hoek van de culet bepalen. Een scherp hoekig culet wordt niet gezien als een culet maar als een extra facet.

Voor gecertificeerde diamanten met een culet binnen het bereik van Small tot Very Large, kan de kolletgrootte ook worden uitgedrukt als een percentage ten opzichte van de diameter van de diamant, variërend van 1,5% tot 15%.

Diamant Culet Beoordelingen

Hieronder staan de standaard beoordelingen die kunnen worden toegepast als een beschrijving van de diamant culet:

 

  • None (Pointed), Very Small, Small - Ideaal; er moet zorgvuldig worden gehandeld bij het zetten van de steen

  • Medium – Erg Goed; beschermd tegen afsplinteren maar visueel niet ideaal.

  • Slightly Large, Large – Kan het uiterlijk van de diamant beïnvloeden.

  • Very Large – Zal meestal het uiterlijk van de diamant beïnvloeden

  • Extremely Large – Zeer goed zichtbaar en zal het uiterlijk van de diamant beïnvloeden.

Diamant Culet

 

Het Effect van de Diamant Culet

Het Effect van de Diamant Culet

Hoewel ze een eeuw geleden vaak werden gebruikt in Oud Europees Slijpsel of Oude Mijnslijpsel diamanten, zijn grote culets niet gewenst voor de moderne slijpnormen omdat ze zichtbaar zijn door het tafelfacet heen wanneer de diamant van bovenaf wordt bekeken. Een grote, zeer grote of extreem grote diamant culet fungeert als een venster parallel aan de tafel van de diamant, waardoor het licht kan ontsnappen door de bodem en de culet eruit ziet als een donkere cirkel. Hoewel het ontbreken van een culet het meest gewild is, zal ook een diamant met een kleine of middelgrote culet een punt aan de voet van het paviljoen lijken te hebben en zal deze perfect het licht reflecteren dat door de steen passeert. Een puntig culet geeft een zeer klein risico op afsplinteren tijdens het zetten of dragen, dus het is van cruciaal belang om de diamant te bevestigen in een beschermende zetting om contact met harde of schurende oppervlakken te zo klein mogelijk te houden. Een hoge zetting zal ook helpen om contact met het metaal of de vinger te voorkomen. Sommige diamantslijpers slijpen opzettelijk een klein kollet om het risico op afsplinteren zo klein mogelijk te maken.

Tenzij je op zoek bent naar een antieke setting en de voorkeur geeft aan een oudere slijpstijl, kies dan een steen met een klein culet of helemaal geen, omdat dit het vuur en de schittering van de diamant het beste tot zijn recht laat komen.

Ronde diamant grote culet

Begeleiding & Advies: Culet

De diamant culet is belangrijk omdat deze het uiterlijk van een diamant kan beïnvloeden wanneer deze van bovenaf wordt bekeken. Daarnaast is de culet het zwakste punt van een diamant en is het raadzaam om de culet van een losse diamant niet aan te raken.

Contact icon advies

Graag even wachten...