30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Wat is Diamant Karaat?

Diamant karaat is de standaard meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van diamanten en edelstenen aan te geven. Sinds 1913 is diamant karaat gewicht afgemeten tegen het metrieke stelsel, waarbij één diamant karaat gelijk staat aan 0,2 gram of 0.007 ounces. Het diamant karaat gewicht wordt gemeten tot drie cijfers achter de komma en wordt afgerond op honderdtallen.

Diamant Karaat gewicht en Prijs

De meeste ruwe diamanten die diep vanuit de lagen van de aardkorst worden gedolven, zijn te klein of te slecht van kwaliteit om de stralende, glanzende stenen te produceren die aan de standaarden van de sieradenmarkt voldoen. Het kan daarom nodig zijn om tot een miljoen ruwe diamanten te delven om één enkele 1-karaats diamant te produceren.

De zeldzaamheid van grotere, hoogwaardige diamanten heeft geresulteerd in aanzienlijke prijsverschillen tussen twee maten. Zo kan in een 1-karaats diamant 4-6 keer meer opbrengen dan een 0.5-karaats diamant.

 

Het Selecteren van het diamant karaat gewicht of Grootte van de Diamant

Bij het selecteren van een diamant moet rekening worden gehouden met zowel diamant karaat grootte en kwaliteit. Hieronder staan een aantal punten die het overwegen waard zijn bij het kiezen van het passende diamant karaat gewicht.

Diamant Karaat gewicht en Prijs


 

bullet puntenDe prijs van een diamant wordt bepaald door het diamant karaat gewicht, in stappen van een half karaat. Ervan uitgaande dat de diamant slijpkwaliteit en diamant zuiverheid gelijk zijn, zal een diamant van een karaat daarom meer kosten dan een diamant die iets minder dan een karaat weegt.


bullet puntenHoewel het bepalen van het aantal karaat meer informatie geeft over het gewicht van een diamant, bepalen de lengte en breedte de werkelijke fysieke grootte, of hoe groot de diamant eruitziet wanneer van bovenaf bekeken. Diamanten van hetzelfde diamant karaat gewicht kunnen in grootte verschillen. Een éénkaraats ronde diamant kan bijvoorbeeld een diameter van 5,9 mm hebben, terwijl een andere één karaats ronde diamant 6,5 mm breed kan zijn. Bredere diamanten hebben een grotere visuele impact.


bullet puntenDe prijs van een diamant stijgt naarmate het diamant karaat gewicht toeneemt. Als diamant karaat gewicht de belangrijkste factor is in uw zoektocht, overweeg dan een diamant met een zuiverheidsgraad van ‘Slightly Included’ (Licht Geïncludeerd) (SI1-SI3) en een kleurgraad van ‘Near Colorless’ (Bijna Kleurloos) (G-J).


bullet puntenDe vorm van een diamant kan beïnvloeden hoe de steen er van bovenaf gezien uitziet. Diamantvormen met minder diepte zijn breder en langer. Vormen zoals ovaal of marquise zijn nog langer, waardoor deze diamanten groter lijken dan een diamant met hetzelfde diamant karaat gewicht met een ander slijpsel.


bullet puntenBij het kiezen van het diamant karaat gewicht, moet u de ring grootte van de drager in gedachten houden. Een één karaats diamant lijkt groter op een vinger met maat 16 dan op een grotere hand.


bullet puntenAls u al een ringzetting heeft gekozen of u heeft er een in gedachten, dan is er wellicht een beperkte keuze wat betreft vorm en diamamt karaat gewicht.


 

De Oorsprong van Diamant Karaat

De oorsprong van het woord -karaat- ligt in het Middellandse-Zeegebied, waar Johannesbroodbomen (Carob trees) al sinds de oudheid bloeien. De zaden van de johannesbroodboom werden ooit gebruikt als meeteenheden waartegen diamanten werden afgewogen. Één zaad staat ongeveer gelijk aan een moderne karaat, het woord dat we vandaag de dag gebruiken om het gewicht van diamanten aan te geven.

In het Verre Oosten werden diamanten historisch afgewogen tegen rijstkorrels, waardoor de term 'grainer' (korrel) werd bedacht. Tegenwoordig wordt het gewicht van diamanten door gemmologen nog steeds vastgesteld in grainer. Vier grain komt overeen met één karaat. Wij leveren alle mogelijke diamant karaten met de beste prijs garantie. Neem contact met ons op indien u nog vragen over diamant karaat. Voor nog meer informatie over diamanten bekijk onze diamanten educatie pagina.

Graag even wachten...