30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Wat is Diamant Slijpkwaliteit?

Een van de meest bepalende eigenschappen van een diamant is de slijpkwaliteit. De slijpkwaliteit van een diamant is een samenvatting van de proporties van een diamant, beoordeeld met behulp van de kenmerken schittering, vuur en scintillatie. Terwijl hoge kleurgraad, zuiverheid en karaatgewicht van invloed zijn op een diamant, is het de slijpwijze die de symmetrie van facetten van de steen, zijn algehele proporties en zijn vermogen om licht te weerkaatsen bepaalt. Een vakkundig geslepen diamant zal een hoge mate van helderheid, schittering en duurzaamheid bereiken. Zelfs als een diamant van hoge kwaliteit is op andere gebieden, kan een slechte slijpkwaliteit resulteren in een saai, gedempt effect.

Onderdelen van een Diamant

Een diamant bestaat uit vijf belangrijke onderdelen die zijn vorm en uitstraling beïnvloeden. Het kennen van deze begrippen zal u helpen om de onderdelen te begrijpen die belangrijk zijn bij het selecteren van een diamant.

Diamanten tafel

Tafel Percentage

De grootste facet van de diamant is de tafel, het vlakke oppervlak op de bovenzijde van de steen, welke lijkt op een ‘tafel’.

De tafel is grootste facet van de steen en omvat het vlakke oppervlak aan de bovenkant. Het tafelpercentage is de verhouding van de breedte van het bovenste facet tot de breedte van de gehele steen. De juiste verhouding resulteert in een hoge mate van vuur en schittering. Om meer te leren over het ideale tafelpercentage voor elke slijpvorm, bezoekt u onze pagina over slijpvormen.

Kroon

Dit is het bovenste gedeelte van de diamant, gelegen boven de girdle. Het strekt zich uit tot onder de tafel.

Een diamantkroon loopt vanaf de bovenzijde van de steen (de ‘tafel’) tot de girdle (het breedste punt van de diamant). Een kroon kan bestaan uit stap geslepen facetten of briljant geslepen facetten.

Diamanten kroon

Diamanten girdle

Girdle

De gordel vormt de buitenrand van de diamant. Dit is waar de kroon en het paviljoen elkaar ontmoeten. Het is tevens het breedste deel van een diamant .

Dit is het deel van de diamant tussen de kroon en het paviljoen, in wezen verspreid over de breedte van de steen van links naar rechts. De afmeting van de gordel vormt de omtrek van de diamant. Een diamantgordel kan ruw, gepolijst, of gefacetteerd zijn, en is meestal niet van invloed op de kwaliteit of het uiterlijk van de steen.

Meer informatie over Diamant Girdle 

Paviljoen

Het paviljoen ligt aan de onderkant van de diamant en overbrugt de girdle en het culet om de bodem van de diamant te vormen.

Gelegen tussen de girdle en het culet (de punt), vormt het paviljoen een integraal onderdeel van de lichtreflecterende eigenschappen van de steen. Een goed geslepen paviljoen zal de maximale hoeveelheid licht laten reflecteren van het oppervlak van de steen. Een te diepe of ondiepe diamant kan ertoe leiden dat er licht ontsnapt via de bodem en zijkanten, waardoor de schittering vermindert.

Diamanten paviljoen

Diamanten culet

Culet

De kleinste facet van een diamant is het kollet en deze bevindt zich aan de onderkant van de steen. Indien de diamant eindigt in een punt, zal in het sortering rapport van de diamant de waarde 'None' voor de culetbeoordeling worden vermeld. Dit kleine facet was oorspronkelijk bedoeld om het diamantpaviljoen te beschermen, hoewel de zettingen tegenwoordig meestal sterk genoeg zijn om deze bescherming overbodig te maken.

Meer informatie over Diamant Culet.

Diepe Slijpkwaliteit

Diepe Slijpkwaliteit

Deze slijpkwaliteit reflecteert licht slecht, wat resulteert in een saai, gedempt uiterlijk. Een diamant die te diep wordt geslepen zal er kleiner uitzien in vergelijking met diamanten van hetzelfde karaatgewicht met een ideale diepte.

Ideale Slijpkwaliteit

Ideale Slijpkwaliteit

Als u op zoek bent naar een diamant met  hoge kwaliteit en een mooie lichtreflectie is dit de slijpkwaliteit voor u. Deze slijpkwaliteit is goed geproportioneerd en heeft de juiste hoeken om een lichtgevende uitstraling te bereiken.

Ondiepe slijpkwaliteit

Ondiepe slijpkwaliteit

Hoewel een ondiep geslepen diamant de illusie van een grotere steen wekt, maakt deze ook dat licht kan ontsnappen uit de zijkanten in plaats van dat het wordt weerkaatst naar de bovenkant, wat resulteert in een gebrek aan glans en schittering. Indien u nog vragen heeft over de diamant slijpkwaliteit kunt u contact opnemen voor gratis advies.

Reflectie

Reflectie

Wanneer licht het oppervlak van een diamant binnenkomt, wordt een gedeelte daarvan via de tafel (bovenkant) naar buiten weerkaatst.

Refractie

Refractie

Als u op zoek bent naar een diamant met  hoge kwaliteit en een mooie lichtreflectie is dit de slijpkwaliteit voor u. Deze slijpkwaliteit is goed geproportioneerd en heeft de juiste hoeken om een lichtgevende uitstraling te bereiken.

Verstrooiing

Verstrooiing

Het resterende licht gaat naar het centrum van de diamant en kaatst terug vanaf de interne oppervlakken

Stap geslepen facettering

Stap Geslepen Facettering

Bij moderne diamantslijptechnieken zijn er twee veelvoorkomende methoden voor het slijpen van facetten, elk met zijn eigen unieke, lichtreflecterende eigenschappen.

Briljant Geslepen Facettering

Briljant Geslepen Facettering

Bij moderne diamantslijptechnieken zijn er twee veelvoorkomende methoden voor het slijpen van facetten, elk met zijn eigen unieke, lichtreflecterende eigenschappen.


De afwerking en symmetrie van een diamant zijn cruciaal voor de slijpkwaliteit. Voor een maximale schittering moet elk facet van een diamant professioneel worden gepolijst na het slijpproces. Een goede afwerking laat weinig of geen krassen en vlekken achter, terwijl een slechte afwerking kan resulteren in onvolkomenheden op het oppervlak van de diamant, wat de waarde kan verlagen.

Een symmetrische diamant heeft evenwichtige, goed uitgelijnde facetten die resulteren in een hoge mate van vuur en schittering. Als de facetten niet symmetrisch of niet optimaal gevormd zijn, zullen ze minder glinsteren.

Een gemmoloog wijst een beoordeling van slijpkwaliteit toe om de proporties, het vakmanschap, kwaliteit van de afwerking en de lichtreflecterende eigenschappen vast te stellen.

Een diamant met een hoge slijpkwaliteit zal een grote hoeveelheid schittering en vuur uitstralen. De beoordeling van een diamant op gebied van symmetrie, afwerking, en slijpkwaliteit kan variëren op basis van het Gemmologisch Laboratorium dat de evaluatie uitvoert omdat elke organisatie een andere schaal gebruikt. Voor meer informatie bezoekt u onze diamant certificaat pagina.  Voor meer informatie van diamanten bekijk onze diamanten educatie pagina.


Niet alle certificeringslaboratoria geven een beoordeling van ‘Slijpkwaliteit’ op hun certificaten, vooral als het gaat om diamanten met een bijzondere vorm (niet-ronde slijpstijl). Omdat DiamantenDeals begrijpt dat dit een cruciale factor is bij de aankoop van een diamant, geven wij een eigen beoordeling van diamanten, "Diamond Make or Cut". "Make" is een term die wordt gebruikt om de totale uitstraling van een diamant te beschrijven en combineert de verschillende factoren die belangrijk zijn voor de slijpkwaliteit. Deze is gebaseerd op een gecombineerde analyse van de vorm, slijpstijl, proporties, afwerking, symmetrie en lichtreflecterende eigenschappen. De "Cut" van een diamant is direct van invloed op zijn glans en schoonheid; Als een diamant goed is ontworpen, geslepen en afgewerkt, heeft deze een veel aantrekkelijker uiterlijk, zelfs vergeleken met een diamant met een betere kleurgraad en helderheid. De gemmologen van Diamanten Deals gebruiken deze term om onze klanten een algemene evaluatie van de slijpkwaliteit te beiden, en zo het kopen van de perfecte losse diamant te vereenvoudigen,

We maken gebruik van de volgende benamingen om de ‘Cut’ of Slijpkwaliteit van onze diamanten te beoordelen:

Super Ideal Cut: Onze hoogste slijpkwaliteit. Reflecteert de maximale hoeveelheid licht en heeft een ongeëvenaarde schittering en vuur. 'Super Ideal' Make diamanten zijn uiterst zeldzaam; slechts 5% van het losse diamant assortiment ontvangt dit cijfer.

Ideal Cut: Met een superieur niveau van vakmanschap stralen deze diamanten de meeste schittering en het meeste licht uit. Klanten die op zoek zijn naar een premium slijpkwaliteit prefereren 'Ideal' Cut diamanten.

Excellent Cut: Met een hoogwaardige afwerking en symmetrie, zal deze diamant al het licht als  schittering en vuur reflecteren.

Very Good Cut: Deze slijpkwaliteit reflecteert bijna al het licht dat binnenkomt. Minder duur dan een 'Excellent' Cut, maar laat nog steeds een goede hoeveelheid schittering en glinstering zien.

Good Cut: Een voordelige keuze voor de diamantkoper op een beperkt budget. Een 'Good' Cut reflecteert het meeste licht dat binnenkomt en biedt schoonheid voor een aantrekkelijke prijs.

Graag even wachten...