30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Geschiedenis van Diamanten

Diamanten zijn meer dan alleen mooie stenen - het is een blijvend symbool van de liefde, romantiek, en toewijding. De naam van de steen is afgeleid van het Griekse woord Adamas, wat zich vertaalt naar ‘onoverwinnelijk’. Deze symbolische betekenis leent zich goed voor de historische herdenking van de eeuwige liefde door de diamant.

Diamantgeschiedenis

De eerste diamanten werden gevonden in India in de 4e eeuw voor Christus, hoewel de jongste van deze deposito's 900 miljoen jaar geleden werden gevormd. Een meerderheid van deze eerste stenen werd vervoerd langs het netwerk van handelsroutes die India en China met elkaar verbonden, algemeen bekend als de Zijderoute. Op het moment van hun ontdekking werden diamanten gewaardeerd vanwege hun kracht en glans, en op hun vermogen om licht te breken en metaal te graveren. Diamanten werden gedragen als versieringen, gebruikt als snijgereedschap, dienden als talisman om het kwaad af te weren, en werden verondersteld bescherming te bieden in de strijd. In de Middeleeuwen werden diamanten ook gebruikt als medisch hulpmiddel en werd er gedacht dat ze ziekten en wonden konden genezen bij inname.

Verrassend genoeg delen diamanten een aantal gemeenschappelijke kenmerken met kolen. Beide zijn samengesteld uit de meest voorkomende stof op aarde: koolstof. Wat diamant anders maakt dan steenkool is de manier waarop de koolstofatomen zijn gerangschikt en hoe de koolstof wordt gevormd. Diamanten ontstaan wanneer koolstof wordt onderworpen aan de extreem hoge druk en temperatuur in de lithosfeer van de aarde, die zich op ongeveer 150-400 km onder het aardoppervlak bevindt.

Tot in de 18de eeuw werd India beschouwd als de enige plek waar diamanten konden worden gevonden. Toen de Indiase diamantmijnen waren uitgeput, begon de zoektocht naar alternatieve bronnen. Hoewel er een kleine hoeveelheid werd gevonden in Brazilië in 1725, was de voorraad niet voldoende om aan de vraag van de wereld te voldoen.

In 1866 was de 15-jarige Erasmus Jacobs de oevers van de Oranje Rivier aan het verkennen toen hij iets vond waarvan hij dacht dat het een kiezelsteen was. Het bleek echter een 21,25-karaats diamant te zijn. In 1871 werd een kolossaal 83.50-karaats depot opgegraven uit een ondiepe heuvel genaamd Colesberg Kopje. Deze vondst had een stormloop van duizenden diamantzoekers naar de regio tot gevolg en leidde tot de opening van de eerste grootschalige diamantwinningsoperatie die bekend werd als de Kimberly Mijn. Deze nieuw ontdekte bron van diamanten vergrootte de diamantvoorraad van de wereld aanzienlijk, wat tot een aanzienlijke daling van de waarde leidde. De elite beschouwde een diamant niet langer als een zeldzaamheid en begon deze ‘gewone’ stenen te vervangen door gekleurde edelstenen. Smaragden, robijnen en saffieren werden meer populaire keuzes voor verlovingsringen in de hogere klasse.

In 1880 creëerde de Engelsman Cecil John Rhodes De Beers Consolidated Mines, Ltd in een poging om de aanbod van diamanten te beheersen. Hoewel DeBeers succesvol bleek te zijn in de inspanningen om de levering van diamanten onder controle te houden, was de vraag naar de stenen laag. In 1919 waren diamanten bijna 50% in waarde gedaald.

Geschiedenis van de Diamanten Verlovingsring

Het gebruik van ringen als een symbool van toewijding gaat terug tot in de oudheid, met name tot de verlovingsringen (waarheidsringen) van de Romeinen. Deze ringen, die vaak werden gevormd uit gedraaid koper of gevlochten haar, werden gedragen op de ringvinger van de linkerhand. De plaatsing van de ring was belangrijk, omdat de Romeinen geloofden dat een ader in de ringvinger (vena amoris) direct in verbinding stond met het hart. De Romeinen gaven verlovingsringen als een teken van genegenheid of vriendschap, en deze ringen vertegenwoordigden niet altijd het huwelijksritueel.

De geschiedenis van de verlovingsring begon in 1215, wanneer paus Innocentius III, één van de machtigste pausen van de Middeleeuwen, een wachttijd uitriep tussen de verloving en de huwelijksceremonie. De ringen werden gebruikt om de toewijding van het echtpaar in de tussentijd te symboliseren. Het was rond diezelfde tijd dat ringen werden geïntroduceerd als een belangrijk onderdeel van de huwelijksceremonie. In opdracht van de Romeinse regering dienden alle huwelijksceremonies in een kerk gehouden te worden. Deze ringen stonden niet alleen voor het voornemen om te trouwen, maar vertegenwoordigden ook sociale rang; alleen de elite mocht sierlijke ringen of ringen met juwelen dragen.

Het eerste opgetekende aanbod van een diamanten verlovingsring was in 1477, toen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk een aanzoek deed aan Maria van Bourgondië. Hoewel verlovingsringen gebruikelijk waren in deze tijd, waren diamanten een zeldzaamheid die was gereserveerd voor de elite en koninklijke families.

Een Hedendaagse Heropleving

In 1947 maakte DeBeers gebruik van de diensten van vooraanstaand reclamebureau N.W. Ayer, en de slogan ‘A Diamond is Forever’ (Een Diamant is Voor Altijd) werd bedacht. Het uitgangspunt van deze grootschalige marketingcampagne was de suggestie dat diamanten de enige keuze voor verlovingsringen zouden moeten zijn. DeBeers’ reclamecampagne was een groot succes, en droeg bij aan de huidige algemene omarming van de traditie van diamanten verlovingsringen. Tegenwoordig bevatten meer dan 78% van de verkochte verlovingsringen diamanten.

Met de grote populariteitsstijging van de kostbare steen begonnen veel bedrijven en organisaties campagnes om juweliers en consumenten voor te lichten over waar je op moet letten bij de aankoop van een diamant. Juweliers experimenteerden met manieren om de visuele aantrekkingskracht en de presentatie van de diamant te verbeteren en er werden nieuwe slijptechnieken uitgevonden om de schittering van de steen de verhogen. Na verloop van tijd kwamen er een aantal prominente vormen naar voren als de meest populaire, zoals rond, ovaal, marquise, vierkant (prinses) en rechthoekig (emerald).

Vandaag de dag beginnen de diamant deposito's langzaam uitgeput te raken. Minder dan 20% van de gedolven diamanten is geschikt voor gebruik in juwelen; minder dan 2% wordt beschouwd als ‘beleggingsdiamant’. 75-80% van de gedolven diamanten wordt gebruikt voor industriële toepassingen, zoals malen, zagen en boren. Gewoonlijk moet meer dan 250 ton erts worden gewonnen om één 1-karaats kwaliteitssteen produceren.

De zeldzaamheid, schoonheid en kracht van de diamant maken het een passend symbool van de veerkracht en de levensduur van het huwelijk. In aanvulling op gebruik in verlovingsringen worden diamanten traditioneel gegeven als cadeau om de mijlpaal van de zestigste verjaardag te herdenken. Met hun rijke geschiedenis, gevoel van duurzaamheid, en stralende schittering, zijn diamanten een logische keuze om een blijvende band te symboliseren.

 

 

Diamant koolstof

DIAMANTGESCHIEDENIS: 3 Biljoen Jaar Geleden

Koolstof, het belangrijkste element bij het vormen van een diamant, begint zich te ontwikkelen onder extreme hitte en druk.

 

DIAMANTGESCHIEDENIS: 800 v.c - 1330 N.c.

Diamanten geschiedenis 800 voor christus

800 v.c.

De eerste beschreven gevallen van diamant winning komen voor in India.

Diamanten geschiedenis 100

100

Geschriften van de Romeinse geleerde Plinius de Oudere bevestigt de aanwezigheid van diamanten.

Diamanten geschiedenis 1215

1215

Paus Innocentius III roept een verplichte wachtperiode uit tussen verloving en huwelijk.

Diamanten geschiedenis 1330

1330

Met het openen van nieuwe handelsroutes begint de eerste grote diamantslijpindustrie in Venetië, Italië.

 

DIAMANTGESCHIEDENIS: 1477-1600

Diamanten geschiedenis jaar 1477

1477

Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk geeft Maria van Bourgondië een diamanten verlovingsring.

Diamanten geschiedenis jaar 1499

1499

Portugese zeevaarder Vasco da Gama geeft Europese diamant handelaren een betere toegang tot India.

Diamanten geschiedenis jaar 1550

1550

België wordt omwille van zijn unieke ligging een slijp- en handelscentrum voor diamanten.

Diamanten geschiedenis jaar 1600

1600

Klauwzettingen en zetpoten worden gebruikt om diamanten in ringen en andere juwelen te beveiligen.

 

DIAMANTGESCHIEDENIS: 1729-1902

Diamanten geschiedenis jaar 1729

1729

De eerste diamanten in Zuid-Amerika worden ontdekt in Brazilië.

Diamanten geschiedenis jaar 1866

1866

Erasmus Jacobs ontdekt een 21.25-karaats diamant langs de Oranjerivier in Zuid-Afrika.

Diamanten geschiedenis jaar 1870

1870

De Kimberly Mine wordt ontdekt in Zuid-Afrika en markeert het begin van grootschalige diamantwinning.

Diamanten geschiedenis jaar 1902

1902

Legendarische diamantslijper Joseph Asscher introduceert de beroemde Asscher geslepen diamant.

DIAMANTGESCHIEDENIS: 1919-1950

diamanten geschiedenis jaar 1919

1919


Marcel Tolkowsky publiceert een proefschrift over de verhoudingen voor het creëren van de ideale ronde briljant geslepen diamant.

Diamanten geschiedenis 1931

1931

The Gemological Institute of America (GIA) wordt opgericht door Robert M. Shipley.

Diamanten geschiedenis 1947

1947

DeBeers komt met de uitdrukking “A Diamond Is Forever” (Een diamant is voor altijd) en luidt een nieuw tijdperk in voor het kopen van diamanten.

Diamanten geschiedenis 1950

1950's

Het universele diamant sorteringssysteem, bekend als de vier C's, wordt geïntroduceerd door de GIA

DIAMANTGESCHIEDENIS: 1980-1988

Diamanten geschiedenis 1980

1980


De prinses geslepen diamant wordt geïntroduceerd in de Verenigde Staten en wint snel aan populariteit.

Diamant winning

1988

Omvangrijke diamantwinning begint in Noord-Amerika in de Canadese Ekati mijnen.

Diamanten informatie en advies is gratis en vrijblijvend. Alle diamanten mogelijk met de beste prijs kwaliteit verhouding. Vraag nu uw diamant offerte aan.

Graag even wachten...