30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Goud educatie

Goud staat bekend om zijn schitterende glans en finesse en is het zachtste en meest vormbare natuurlijke metaal. In zijn zuiverste vorm is goud helder geel van kleur, maar het wordt vaak gemengd met andere metalen zoals zilver en koper om een duurzamere legering te vormen die beter bestand is tegen normale slijtage. Bovendien helpen deze legeringen om goud te kleuren en witgoud, geelgoud en roségoud te creëren. Bij DiamantenDeals zijn we gespecialiseerd in hoogwaardige 14 karaat en 18 karaat stukken, de standaard voor fijne gouden sieraden.

Zuiverheid van Goud

Goud kan verschillende zuiverheidsgraden hebben, bepaald door de verhouding van de samenstelling van de legering en beoordeeld door middel van een karaatsysteem. Gewoonlijk varieert de zuiverheid van 10 karaat tot 24 karaat (puur goud), met een grote verscheidenheid wat betreft het gebruik van land tot land. In de Verenigde Staten is de meest populaire samenstelling 14 karaats goud.

Hieronder worden enkele van de meest voorkomende dichtheden van goud genoemd, vergezeld van de bijbehorende kenmerken en het gehalte zuiver goud:

 24 Karaats Goud

In zijn zuiverste vorm bestaat het metaal uit 100% goud met vrijwel geen andere legeringsmetalen. Zuiver goud is zeer zacht en buigzaam. Daarom wordt het vaak gemengd met andere metalen zoals koper en zilver om sieraden te smeden.

 22 Karaats Goud

Dit goud is 91,7% zuiver, wat nog steeds te zacht is om sieraden te maken en niet zo duurzaam is als 18K en 14K.

 18 Karaats Goud

Deze legering bestaat uit 75% goud en 25% legeringsmetalen. 18 karaats goud wordt geschouwd als de perfecte balans tussen zuiverheid en sterkte. Diamantendeals biedt een verscheidenheid aan prachtige 18 karaats gouden sieraden.

 14 Karaats Goud

14 karaats goud is 58,3% zuiver goud; de rest bestaat uit legeringsmetalen. Elke zuiverheid minder dan 14 karaats goud wordt niet aanbevolen voor sieraden van hoge kwaliteit.

 10 Karaats Goud

10 karaats goud bestaat uit 41,7% goud. Dit is de minimale zuiverheid die nog als goud wordt beschouwd in de Verenigde Staten en deze wordt niet gebruikt voor hoogwaardige sieraden.

Keurmerken

Sommige landen maken gebruik van een keurmerkensysteem waarbij elk gouden sieraad wordt bedrukt met het aantal karaat. Een dergelijk keurmerk voor goud zal gewoonlijk worden weergegeven in karaatgehalte (bijvoorbeeld 18 of 14), gevolgd door ‘K’, ‘KT’ of ‘karaat’. Hoewel dit niet een door de overheid voorgeschreven regel is in de Verenigde Staten, bedrukt DiamantenDeals elk gouden sieraden met het karaatgehalte om ervoor te zorgen dat u een zelfverzekerde, geïnformeerde keuze kan maken.

Kleuren goud

Kleuren Goud

Vanwege zijn inherente zachtheid en kneedbaarheid wordt goud zelden als het enige metaal gebruikt bij het smeden van een sieraad. In plaats daarvan wordt het gemengd met andere fijne metalen om meer hardheid en duurzaamheid te verkrijgen. Wanneer puur goud wordt gecombineerd met deze andere metalen neemt het een verscheidenheid van rijke kleurtinten aan. Deze kleuren zijn op zichzelf staand gewild geworden. Diamantendeals biedt een variatie van contrasterende tinten in onze gouden sieraden:

Geelgoud

De meest populaire kleur van dit edele metaal. Wordt gebruikt voor het produceren van een groot deel van de sieraden op de hedendaagse markt, met name geelgouden verlovingsringen en trouwringen. Het dankt zijn warme, glanzende tint aan de zilver en koperlegeringen waarmee het is gemengd. Binnen de geelgoudfamilie kan er een duidelijk verschil in tint ontstaan op basis van het karaat gewicht. Een 18 karaats geelgouden ring is bijvoorbeeld rijker en schitterender van kleur dan een 10 karaats variant.

Geelgoud

Witgoud

Witgoud

Witgoud is een andere populaire keuze voor verlovingsringen en trouwringen. Het krijgt zijn glimmende zilveren tint door het toevoegen van legeringsmetalen zoals palladium, zink, koper, tin en mangaan. De hoogste kwaliteit witgouden juwelen is over het algemeen 18 karaat, bestaande uit een mengsel van zuiver geel goud en palladium. Bij Diamantendeals bewerken we al onze witgouden stukken met een beschermende laag rhodium, een glimmende, bijna-witte coating die lijkt op platina. Witgoud kan periodiek opnieuw in rhodium worden gedoopt om ervoor te zorgen dat het zijn oorspronkelijke glans behoudt.

Roségoud

Roségoud wordt vaak aangeduid als een romantisch metaal en krijgt zijn opvallende kleur door de toevoeging van koper en zilver. Hoe groter de hoeveelheid koper, hoe donkerder de roze kleur is. Het meest kostbare roségoud wordt ook wel 'kroongoud,' genoemd en heeft een karaatgewicht van 22. Het meest gangbare 18 karaats roségoud bestaat uit 25% koper en 75% goud.

Roségoud

Verzorging & Onderhoud

Hoewel goud is bestand tegen corrosie, kan het dof of vuil worden als het veel gedragen wordt. Periodiek schoonmaken van uw gouden sieraden kan helpen om de oorspronkelijke glans te herstellen en de sieraden er op hun best uit te laten zien. Hieronder vindt u enkele tips en technieken voor veilig onderhoud van uw gouden sieraden:

Gebruik een mix van mild, niet agressief schoonmaakmiddel en warm water als reinigingsmiddel. Schrob het oppervlak van het goud voorzichtig met een sieradenborstel met zachte haren. Met een kleine borstel kunnen ook moeilijk bereikbare gebieden worden schoongemaakt, zoals tussen de zetpoten van een diamanten ring of de sluiting van een gouden horloge. Gebruik een zachte doek om het sieraad te polijsten. Ga door met vegen totdat het goud volledig droog is.

Wanneer u ze niet draagt, bergt u de gouden sieraden veilig op om contact met andere stukken die krassen kunnen veroorzaken te voorkomen. Idealiter zou elk gouden sieraad in zijn eigen plastic of stoffen zakje bewaard moeten worden om aantasting te voorkomen. DiamantenDeals biedt een fijn bewerkte sieradendoos aan om uw geliefde kostbaarheden te bewaren, te beschermen en te sorteren.

Vermijd contact met chloor, bleekmiddel, harde zeep en lotions, omdat deze het oppervlak van het goud kunnen beschadigen of in gevaar kunnen brengen.

Zo nu en dan is het een goed idee om te investeren in een professionele sieradenschoonmaak om de schoonheid en de levensduur van uw goud te waarborgen. DiamantenDeals biedt voor elk product dat we verkopen gratis diensten voor schoonmaak en polijsten. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we uw favoriete gouden sieraden er weer als nieuw uit kunnen laten zien.

Graag even wachten...