30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Ringmaat opmeten en bepalen

U wilt een mooie trouwring, verlovingsring of andere ring kopen maar weet de ringmaat niet. Een ring heeft een vaste maat of kan aangepast worden. Het is belangrijk om de juiste ringmaat te vinden. Ringmaten worden vaak verschillend weergegeven. Dit hangt af van het merk en het land van herkomst. De Europese ringmaat wordt het meest gebruikt. Dit is de omtrek in millimeters óf de binnendiameter van de ring. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van de Amerikaanse ringmaat. U kunt zelf eenvoudig de ringmaat opmeten en bepalen.

Ringmaat opmeten en bepalen

Ringmaat met een liniaal

Zelf opmeten van de ringmaat

Voor het kopen van een ring heeft u de juiste ringmaat nodig. Ook wanneer u uw partner wilt verrassen met een diamanten ring, is het handig om te weten welke maat u moet nemen. De eenvoudigste manier hiervoor is de omtrek van de vinger te berekenen. Gebruik een touw of lint. Draai dit losjes om de vinger waaraan u de ring wilt dragen. Knip het touwtje af op het punt waar deze bij elkaar komt. Meet nu de lengte van het touwtje met een liniaal. Het is belangrijk dat de liniaal een millimeter verdeling heeft.

Wilt u uw partner of iemand anders verrassen met een van onze prachtige ringen? In dit geval is het niet altijd mogelijk om de omtrek van de vinger te meten. Bekijk of u een ring van deze persoon kan vinden. Leg de ring op een liniaal en meet de binnenzijde diameter van de ring. U meet deze in millimeters, niet in centimeters. Het aantal millimeters is de binnendiameter ringmaat. Deze ringmaat wordt het meest gebruikt.

Ringmaat binnenzijde diameter

Ringmaat in diameter en omtrek

Vrouwen hebben over het algemeen een kleinere ringmaat dan mannen. De gemiddelde binnendiameter ringmaat voor vrouwen is 17 tot 17.50 mm. Voor mannen zien we een gemiddelde van 21 tot 22 mm. Een te kleine of te grote ring kan passend gemaakt worden. Dit is soms nodig in de loop van de jaren, bijvoorbeeld door aankomen of afvallen in gewicht. Een te strakke ring voelt niet prettig aan en is lastig af te krijgen. Ook nu bepaalt u de nieuwe ringmaat door deze zelf op te meten.

 

Omtrek in millimeter

binnendiameter ring in millemeter

44

14

47,1

15

50,3

16

53,4

17

56,5

18

59,7

19

62,8

20

66

21

69,1

22

72,3

23

75,4

24

Heeft u de omtrek van de vinger gemeten? Voor het bepalen van de juiste ringmaat hanteert u de volgende maten:

Naast hele maten bestaan er ook halve ringmaten, bijvoorbeeld 17,5 (overeenkomend met een omtrek van 55 millimeter) en 21,5 (overeenkomend met een omtrek van 67,5 millimeter). Houd er rekening mee dat u altijd de juiste vinger opmeet. Iedere vinger heeft een andere dikte. Zo kan er een verschil zijn tussen de linker- en rechter ringvinger.

 
Juiste ringmaat pdf

Papieren Ringmeter

Om de goede maat te vinden, gebruikt u de meetinstructies op de papieren ringmeter.

Graag even wachten...