30 dagen bedenktijd gratis verzending
Winkelwagen

Vragen?

Bel ons: 040 212 11 33

Trouwring, welke hand?

De trouwring aan de linker of de rechterhand? Dit is een vraag die we vaak horen. Allereerst bekijken we waar de traditie van de trouwringen vandaan komt. Dan wordt ook direct duidelijk waarom deze aan de ringvinger gedragen wordt. Het huwelijk gold vroeger als een helft van het geloof. De ring is rond en oneindig. Twee helften vullen elkaar aan. De ring werd dan ook gezien als de cirkel van het geloof. Nog steeds vinden we dat de ring voor de eeuwigdurende liefde staat.

De trouwring wordt aan de ringvinger gedragen. Omdat u zich afvraagt: trouwring welke hand, leggen we uit waarom dit aan de ringvinger is. In het oude Egypte en Griekenland werd gedacht dat vanuit de 4e vinger van de hand een ader rechtstreeks naar het hart toe liep. Dit was de ader der liefde. Deze wordt vena amori genoemd. Overigens ging het bij deze gedachte om de ringvinger van de linkerhand. Dat is nou precies waarom de trouwring van oorsprong links wordt gedragen.

Trouwring welke hand

Trouwring welke hand en het geloof

U ziet dat de ring ontstaan is vanuit het geloof. Toch zit er onderling wel verschillen in. Rooms katholieken in Nederland dragen de trouwring om de linkerhand. Tot de 16e eeuw droegen Engelse getrouwde vrouwen hun ring aan de rechterhand. De kerk besloot dit het alleen voor mannen voorbehouden was. Daarom moest de ring naar de linkerhand verhuizen. Bij andere volken of geloofsovertuigingen worden de trouwringen traditioneel aan de rechterhand gedragen.

Het is ook een persoonlijke keuze. Samen bepalen jullie aan welke hand de ringen worden gedragen. Dit mag zowel links als rechts zijn. Linkshandige mensen zullen eerder voor rechts kiezen. Dit heeft meer te maken met het dagelijks gebruik van de hand. Zo beschadigt de ring minder snel. De verlovingsring wordt vaak aan de andere hand dan de trouwring gedragen. Gebruikt u de verlovingsring later als trouwring, dan verhuist deze bij het sluiten van het huwelijk naar de andere hand. Voor goedkope trouwringen bent u bij DiamantenDeals aan het goede adres.

Graag even wachten...